5 nasvetov kako pričeti tisti težak pogovor

Pred kratkim ste opazili, da sluh vašega člana družine (oče, mama, hčerka, mož, žena,…) peša. Ob družinskem dogodku, ko ste vsi zbrani in poteka zanimiv pogovor, on odtava v svoj svet, saj je težko v koraku s tenkočutnimi odtenki pogovora.

Postopoma opaziš, da poskuša uganiti, kaj si pravkar povedal, ali pa preučuje tvojo telesno govorico, da bi ugotovil, kakšno reakcijo pričakuješ od njega. Da ne omenjamo pogovora po telefonu, ki je brez kričanja praktično nemogoče.

Občutljiva Tema

Izguba sluha je lahko občutljiva tema, ko oseba, ki vam je najbližje, noče priznati, da ima težave. Še posebej, kadar je prizadeta oseba vaš bližnji, s katerim ste si zelo blizu, in je oseba, s katero si vedno delil vse.

Izguba sluha je pogosto precej tabu tema za pogovor, saj za mnoge ljudi slušni aparat pomeni starost ali invalidnost. Pa temu ni čisto tako, saj imajo težave s sluhom tudi mlajši ljudje in celo otroci. Zato lahko, da nekdo iskreno prizna, da slabo sliši, traja kar precej časa, tudi nekaj let. Po drugi strani pa dve tretjini uporabnikov slušnih aparatov priznava, da jim je žal, da niso ukrepali prej, saj jim slušni aparat prinaša veliko koristi. Vendar kljub temu, da so sodobni slušni aparati zelo diskretni, je to lahko za nekoga psihično in fizično veliko breme.”

Kako zagotoviti konstruktiven pogovor?

Ker nam sluh peša, se postopoma pričnemo nenamerno oddaljevati od okolice in socialnih interakcij. Ni potrebno posebej poudarjati, da ima to ogromen vpliv na naše osebne odnose. V najslabšem primeru lahko to privede do izolacije in osamljenosti.

Torej, kaj lahko storite kot sorodnik, če želite, da gre družinski član na pregled sluha?

Naši strokovnjaki so pripravili 5 nasvetov kako pristopiti k problemu:

 

1. Pravi trenutek

Izbira pravega trenutka je ključna, ko nameravate pričeti težaven pogovor. Poskusite najti čas, ko je vaš bližnji v dobrem razpoloženju in se tudi vi počutite kos nalogi, ste umirjeni in neobremenjeni.

2. Pristop

Pazite, da ne boste izpadli vzvišeno in vsevedno, saj bi to nedvomno imelo negativni vpliv na potek pogovora. Tudi norčevanje iz težave ne bo pomagalo. Najboljši pristop je razložiti svojo frustracijo, ne da bi bili kritični in brez pripravljenih vseh odgovorov.

3. Pojasnite vaš pogled na situacijo in postavite tako lažja kot težja vprašanja

Poskušajte razložiti stvari, kot jih vidite, in raziščite, kako doživljate težavo, medtem ko se osredotočite na drugo osebo. Pričnite z odprtim vprašanjem, kot je: “Včeraj, ko smo bili vsi skupaj, sem imel občutek, da v resnici nisi del pogovora. Ali je to samo moj občutek, ali je res nekaj na tem? ” Nadaljujte z težjim vprašanjem, kot je: “Ali težko slišiš, kaj govorimo?”

S postavljanjem bolj lahkih vprašanj izkažete zanimanje in povabite k premisleku. V zvezi s tem je pavza med vprašanji dobra ideja. Dajte drugi osebi čas za razmislek, namesto da bi pristopili napadalno.

4. Obdržite žogo na svojem igrišču

Pomislite preden spregovorite. Ne pozabite prekiniti vprašanja in obdržati žogo na svojem delu igrišča. Izrazite lastne frustracije in razložite, kako izguba sluha vpliva na vas in vaš medsebojni odnos.

Eden od načinov izražanja je lahko:

“To morda tebi ne ne predstavlja težave, vendar si resnično želim še naprej veliko pogovorov s teboj, zato je zame pomembno, da me lahko slišiš. V nasprotnem primeru bova težko nadaljevala s pogovori in to me zelo žalosti.”

Na ta način se osredotočite na to, kako vpliva na vas (držite žogo na svojem delu igrišča) in ne krivite svojega bližnjega.

5. Pokažite razumevanje

Pomembno je, da se vaš bližnji počuti razumljen in sprejet. To lahko izrazite na slednji način:

“Verjamem, da je težko sprejeti, da tvoj sluh ni tako dober, kot je bil nekoč. Odločitev, ali želiš poskusiti, če ti slušni aparat lahko pomaga je v celoti tvoja. Zdaj veš, kako dojemam dotično situacijo in upam, da boš vsaj premislili. Bi lahko to storil?”

TESTIRAJTE VAŠ SLUH!

Naročite se na brezplačni preizkus sluha.

Pošlji