Najpogostejša vprašanja in odgovori o sluhu in slušnih aparatih

Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov nanje. Morda boste med njimi našli tudi odgovor na svoje vprašanje.

 

Na voljo imamo polnilne slušne aparate serije MOMENT v štirih kakovostnih razredih v srednjem in višjem cenovnem rangu. Aparat se polni v polnilni enoti 4 ure za 16 do 20 ur delovanja. Hitro polnjenje pol ure zadošča za 4 ure delovanja. Če torej polnite aparate ponoči v času počitka, lahko delujejo ves dan. Za več informacij si lahko preberete opis na spletni strani: https://widex.si/moment/

Slušne aparate lahko na vašo željo naročimo v določeni barvi, ki je na voljo v vsaki od serij slušnih aparatov. Lahko pa se naknadno naroči ohišje izbrane barve, ki ga v servisu zamenjamo s tistim, ki je bil dobavljen. Ima pa ponavadi vsaka od serij svojo paleto barv, zato se o tem pozanimajte v vašem najbližjem Widexovem slušnem centru.

Z malo boljšimi slušnimi aparati imate veliko boljšo izkušnjo kakovosti poslušanja, saj imajo zmogljivejši aparati sposobnost ločevanja hrupa in govora. Tako lahko tudi v bolj zahtevnejših zvočnih okoljih lažje sledite sogovornikom in se aktivno vključite v pogovor. Slušni akustik pa vam bo vedno pomagal izbrati vašemu sluhu in načinu življenja najbolj primeren slušni aparat, vam pa priporočam, da vse svoje želje in pomisleke pojasnite, saj odkrit pogovor s slušnim akustikom lahko odločilno pomaga k boljšemu rezultatu.

Poceni izdelki, ki se prodajajo kot slušni aparati, so običajno le navadni ojačevalci zvoka, ki nimajo nobene zveze s slušnim aparatom. Vsaka naglušna oseba ima specifično okvaro sluha in vsak slušni aparat mora biti ustrezno nastavljen na podlagi avdiograma s strani specialista, ki jasno pokaže, kje ga je treba nastaviti. Samo ustrezno nastavljen slušni aparat pomaga, drugače lahko škoduje.
Preprosto pravilo je, da ne kupujte mačka v žaklju, za vaš sluh gre. Slušni aparat vsekakor kupite od preverjenega in zaupanja vrednega ponudnika, saj se boste morali tja še večkrat vrniti. Z nakupom slušnega aparata se namreč vaše sodelovanje šele prične. Potrebno bo kupiti baterije, preveriti nastavitve, prinesti slušni aparat na čiščenje, zamenjati kakšno stvar – zato je pomembno, kje kupite slušni aparat. Namen slušnega aparata je, da vam omogoči boljši sluh, zato je pomembno, da vzpostavite odnos s slušnim akustikom, ki vam bo pomagal pri izbiri slušnega aparata, pri uvajanju, pri nastavitvah in seveda pri vseh morebitnih izzivih s katerimi se boste srečali pri uporabi.

Naj vas takoj na začetku potolažimo, da se s tem problemom srečuje kar veliko ljudi, ki opažajo, kako njihovi bližnji vse slabše slišijo, na drugi strani pa ljudje preprosto nočejo priznati svoje naglušnosti. Izguba sluha je pogosto precej tabu tema za pogovor, saj za mnoge ljudi slušni aparat pomeni starost ali invalidnost. Pa temu ni čisto tako, saj imajo težave s sluhom tudi mlajši ljudje in celo otroci. Zato lahko, da nekdo iskreno prizna, da slabo sliši, traja kar precej časa, tudi nekaj let. Po drugi strani pa dve tretjini uporabnikov slušnih aparatov priznava, da jim je žal, da niso ukrepali prej, saj jim slušni aparat prinaša veliko koristi. Ena možnost je, da se izziva lotite postopoma.

Izbira pravega trenutka je ključna, ko nameravate pričeti težaven pogovor. Poskusite najti čas, ko je mama v dobrem razpoloženju in se tudi vi počutite kos nalogi, ste umirjeni in neobremenjeni.

Pazite, da ne boste izpadli vzvišeno in vsevedno, tudi norčevanje iz težave ne bo pomagalo. Najboljši pristop je razložiti svojo frustracijo, ne da bi bili kritični in brez pripravljenih vseh odgovorov.
Poskušajte razložiti stvari, kot jih vidite in kako to vpliva na vaše odnose. Dajte mami čas za razmislek, namesto da bi pristopili napadalno. Izrazite lastne frustracije in razložite, kako izguba sluha vpliva na vas in vaš medsebojni odnos. Pokažite razumevanje.

Mamo predvsem poskušajte prepričati k prvemu koraku. Napotnica od zdravnika za specialista ne pomeni še nujno slušnega aparata. In tudi če se izkaže, da bo mama potrebovala slušni aparat, bo odločitev na koncu še vedno njena – ona bo tudi ocenila kaj ji prinaša več koristi.

Najprimernejši (žal včasih tudi najdaljši) postopek za pridobitev slušnega aparata je obisk svojega zdravnika, ki vam da napotnico za ORL specialista. Ta potem na osnovi pregleda in meritve sluha oceni, kolikšna je izguba sluha in če pacient potrebuje slušni aparat. V primeru, da je slušni aparat potreben, izda naročilnico, na podlagi katere ste upravičeni do delno povrnjene vrednosti slušnega aparata s strani ZZZS. Preproste meritve sluha pa lahko opravite tudi v naših slušnih centrih po Sloveniji. Najhitreje pa test sluha lahko opravite kar doma in sicer s testom sluha na naši spletni strani: https://testsluha.widex.si/. Na podlagi tega se potem lahko odločate za nadaljnje korake.

Najmanjši sluhovodni slušni aparati so za manjše do srednje stopnje izgube sluha, ni pa nujno, da je to najoptimalnejša izbira. Na voljo imate namreč tudi zelo diskretne RIC slušne aparate; to je kombinacija sluhovodne in zaušesne oblike, ki je po občutku tudi najudobnejša oblika slušnih aparatov. Če imate občutek, da morda slabše slišite, to po predvidevanju ni večja izguba sluha, težave se kažejo le v razumljivosti, kar pa je že dovolj tehten razlog, da si pomagate s slušnimi aparati. Priporočam obisk našega slušnega centra, kjer vam lahko pokažemo, preizkusimo in svetujemo izbrati najbolj primerno rešitev za vaš sluh.

Vsak slušni aparat je ne glede na ceno in kvaliteto tujek v sluhovodu. Pri večjih izgubah sluha je v ušesnem vložku ponavadi tudi manjši prezračevalni kanal, ali pa ga sploh ni. V tem primeru priporočamo, da morda kdaj tekom dneva slušni aparat vzamete iz ušesa, obrišete sluhovod, kolikor dosežete z robčkom in vsaj nekaj minut pustite, da se uho prezrači. V primeru manjše ali srednje izgube sluha pa se pri vašem slušnem akustiku posvetujte, če je mogoče v vašem ušesnem vložku izdelati večji prezračevalni kanal.

V kolikor vam je bilo s strani zdravnika svetovan slušni aparat, zato zagotovo obstaja strokovni vidik vaših težav. V primeru manjših izgub sluha v kombinaciji s tinitusom je slušni aparat v veliko primerih najboljša rešitev, saj slušni aparat lahko preglasi šumenje oziroma piskanje v ušesih. Malce boljši slušni aparati imajo tudi poseben program ZEN, kar še dodatno pomaga maskirati zvok tinitusa. Priporočam obisk našega slušnega centra, kjer lahko tudi preizkusite slušni aparat in sami ugotovite, če to prinaša rešitev vaših težav.

Materiali, iz katerih so izdelani slušni aparati, so odporni na vodo, saj imajo certifikat IP68 (model mRIC), niso pa testirani za potapljanje pod vodo. Pljuski vode načeloma niso težava, je pa mogoče, da zaradi slane vode lahko pride do korozije. V tem primeru priporočamo kontrolni pregled in če je potrebno tudi čiščenje slušnega aparata.

Slušni aparati osnovnih serij pojačajo celoten spekter zvoka, boljši zmogljivejši modeli pa avtomatično povečujejo glasnost govora, znižujejo pa hrup iz okolja, kar pomeni, da je tudi v bolj zahtevnih zvočnih okoljih govor bolje razumljiv. Imajo pa sodobni slušni aparati tudi nastavljen nivo neugodja, kar pomeni, da aparat ne more ojačati zvoka višje, kot bi lahko preneslo uho. Vse te prilagoditve so tudi individualno prilagodljive, kar se še dodatno spreminja glede na izkušnje uporabnikov.

Silikonske čepke priporočamo v primerih, ko bi vdor vode v sluhovod lahko predstavljal težavo oz. posledično vnetja – na primer pri otrocih, ki imajo v bobnič vstavljene tympanalne cevke.

Čepki so zelo primerni za vse, ki jim po plavanju ne steče voda iz ušes, kasneje pa se to kaže v obliki bolečin in vnetij. Skratka – po meri izdelani silikonski čepki so primerni za vse, ki so veliko v vodi, tako da so koža, sluhovod in bobnič neprestano mokri in posledično bolj dovzetni za vnetja in poškodbe.

Bi pa tukaj omenili še to, da silikonski čep ki nudijo tudi učinkovito zaščito pred hrupom – če vas moti na primer hrup v kampu ali pa imate hotelsko sobo na živahni ulici, vi pa ne morete spati, potem so čepki idealna rešitev. Zelo prav pa pridejo tudi če ob vas nekdo zelo močno smrči ali pa na letalu.
Čepki so izdelani po meri, zato se je potrebno osebno oglasiti v enem od naših slušnih centrov, da vzamemo odtis sluhovoda. Čepke dobite v nekaj dneh.

Za poslušanje televizije seveda lahko uporabljate slušalke, to ni škodljivo, če uporabljate na primerni glasnosti. Vendar pa ob uporabi slušalk ne slišite okolice, kar je lahko moteče. V vašem primeru bi bilo optimalno, če bi imela sodobnejši slušni aparat, ki je povezljiv z vmesnikom TV Play ali TV DEX. V tem primeru lahko poslušate tako okolico, kot TV, saj se zvok iz televizijo prenaša direktno v slušne aparate. To omogoča mnogo boljšo razumljivost zvoka televizije, uporabnik si glasnost lahko nastavi na sebi primerno glasnost ne glede na to, kako glasno si nastavijo glasnost televizije ostali člani družine. Za več informacij smo vam na voljo v Widex-ovih slušnih centrih.

Novejši zmogljivejši slušni aparati srednjega in višjega cenovnega razreda omogočajo direktno povezavo s pametnim telefonom, preko vmesnika TV Play pa tudi direkten prenos zvoka s televizije v slušni aparat. V Widexovih slušnih centrih vam lahko akustiki pomagajo izbrati za vas najbolj primerno obliko, ki je seveda odvisna tudi od vaše izgube sluha. Povezava je mogoča s pametnim mobilnim telefonom, S televizijo pa prek vmesnika TV Play, ki ga namestite oziroma prilopite na televizijo. Za več informacij obiščite naš slušni center, kjer vam bo slušni akustik pomagal izbrati najoptimelnejšo tehnologijo glede na vaše potrebe.

Piskanje slušnega aparata je lahko posledica več dejavnikov; to se največkrat zgodi v primeru, ko je sluhovod zamašen z ušesnim maslom, včasih je za to lahko kriva trda cevka, ki bi bila potrebna zamenjave, lahko pa je tudi posledica slabega tesnjenja ušesnega vložka. Priporočam, da obiščete slušni center, kjer ste dobili slušni aparat; slušni akustik bo preveril, kaj je razlog za težave in jih tudi odpravil.

Na podlagi povratnih informacij glasbenikov so pri Widexu že pred skoraj desetimi leti razvili slušni aparat, ki bi lahko uporabnikom omogočil resnično izkušnjo poslušanja glasbe (Widex DREAM). Zakaj so slušni aparati Widex narejeni za glasbenike? Prva prednost je visoka najvišja vhodna raven. Ne glede na to, kako dobro slušni aparat upravlja zvok, da ga lahko sliši uporabnik, zvok, ki se popači na poti v slušni aparat, ne bo dobro zvenel. Najvišja vhodna raven določa, kako glasni so lahko zvoki, preden jih slušni aparat začne popačiti. Večina standardnih slušnih aparatov začne izkrivljati vhod od približno 100 dB SPL, z redkimi izjemami, ki se nadaljujejo na približno 106 dB SPL. Widex DREAM prinaša to raven do 113 dB SPL. V kombinaciji z glasbenim programom, ki omogoča čim manj interakcije z naprednejšimi funkcijami slušnega aparata, ta višja najvišja vhodna raven omogoča glasbenikom, da uživajo v glasbi tudi v enem od teh izpopolnjenih slušnih aparatov. Sodobni slušni aparati nudijo program za poslušanje glasbe, na primer najzmogljivejši model serije WIDEX MOMENT 440 pa ima celo 2 programa, namenjena poslušanju glasbe; sam aparat namreč loči klasično glasbo in ostale glasbene zvrsti. Pri poslušanju glasbe so bolj sofisticirani sistemi obdelave zvoka moteči in omejujejo tako vhodno, kot izhodno jakost določenih tonov, kar se odraža kot manjko zvočne slike. To, kar pri splošnem poslušanju pomaga pri boljši razumljivosti govora v zahtevnejših zvočnih situacijah, pri poslušanju glasbe ni najbolje, zato se takrat uporablja temu primerno izbran program – glasba. Sodobni slušni aparati delujejo v območju 100 do 10.000 Hz.

Za slušne aparate je potrebno uporabljati Zinc-Air baterije, namenjene slušnim aparatom. Obstajajo baterije podobnih ali enakih velikosti, a niso primerne, če niso zaradi napetosti prilagojene uporabi v slušnih aparatih. Obstaja več proizvajalcev, več je tudi kakovostnih rangov. Predvsem pomembno je, da kupujete baterije tam, kjer redno obračajo svoje zaloge, da ne dobite baterij iz starih zalog. S časom namreč začnejo popuščati nalepke na bateriji in izgubljajo moč.

Najbolj optimalna izbira slušnega aparata se zgodi lahko le v enem od naših slušnih centrov. Slušni akustik lahko na podlagi vseh potrebnih informacij o stanju uporabnika in na podlagi vaših pričakovanj priporoča najprimernejšo izbiro slušnega aparata. Na izbiro slušnega aparata poleg vaših želja in naših priporočil vpliva višina izgube sluha, anatomija ušes, psihofizične sposobnosti uporabnika in še nekaj dejavnikom se posvetimo. Če si želite resnično bolje slišati, vas vabimo v enega od naših slušnih centrov , kjer vam bomo z veseljem pomagali in vam pomagali do boljšega sluha.

V kolikor imate izvide kakšnih preteklih specialističnih pregledov v ORL ambulanti, svetujem, da s temi dokumenti in aparati, ki jih imate, obiščete najbližji Widex-ov slušni center. S slušnim akustikom se boste pogovorili in izbrali za vas najbolj primerno rešitev glede na stopnjo izgube sluha in vaše želje in potrebe. Izguba sluha v % je podatek, ki nam ne pomeni dovolj, da bi lahko optimalno ocenil vam najbolj primeren aparat. Imamo pa na voljo več modelov v različnih cenovnih rangih.

Leta res niso merilo, kakšen aparat bi vam svetovali. Najbolj pomembno je, da je aparat primeren vaši izgubi sluha, primeren tudi glede na anatomijo vaših ušes, izbran glede na vaše potrebe in stil življenja. Na izbiro je veliko različnih oblik in cenovnih rangov. Tudi mnogo starejši od vas imajo zelo dobre in zmogljive aparate, ker si pač to želijo in potrebujejo. Cene aparatov so od cca 350 pa vse tja do 2500 eur, odvisno od vaših potreb. Če ste spretni, je lahko majhen in diskreten aparat, sicer pa lahko imate tudi bolj klasične oblike, s katerim lahko lažje rokujete. Svetujem vam obisk našega slušnega centra, kjer vam bomo pokazali, kaj je na voljo, svetovali in če želite, lahko aparate tudi preizkusite.

Cenik slušnih aparatov je zelo obsežna zadeva, ker je v obtoku izjemno veliko serij v vseh možnih oblikah – cene aparatov pa se okvirno gibljejo med 300 in 2500 EUR. Poleg velikega obsega modelov slušnih aparatov se cene razlikujejo glede na način plačila, saj večina uporabnikov izkoristi naročilnico, ki jo predpiše zdravnik specialist. Osnovne modele slušnih aparatov v celoti krije zdravstvena zavarovalnica, razen v primeru samoplačniškega nakupa. Poleg osnovnih štirih modelov slušnih aparatov je na voljo večje število nadstandardnih doplačljivih modelov. Najbolj optimalna izbira slušnega aparata se zgodi lahko le v enem od naših slušnih centrov. Slušni akustik lahko na podlagi vseh potrebnih informacij o stanju uporabnika in na podlagi vaših pričakovanj priporoča najprimernejšo izbiro slušnega aparata. Na izbiro slušnega aparata poleg vaših želja in naših priporočil vpliva višina izgube sluha, anatomija ušes, psihofizične sposobnosti uporabnika in še nekaj dejavnikom se posvetimo. Če si želite resnično pomagati, vas vabimo v enega od naših slušnih centrov , kjer vam bomo z veseljem pomagali in vam svetovali najoptimalnejšo obliko glede na sluh in vaše potrebe.

Na voljo je kar nekaj različnih cenovno/kakovostnih rangov… Aparati srednjega in višjega cenovnega ranga lahko upravljate z aplikacijo na pametnem mobilnem telefonu, lahko tudi z daljinskim upravljalnikom. Doplačila za take aparate so od cca 800 eur dalje za eno uho. Aparati nižjih rangov pa so nastavljivi le z daljinskim upravljalnikom. Najprej pa bi bilo smiselno počakati na izvide vašega sluha, nato pa izbrati najbolj ustrezno obliko, ki bi vam odgovarjala. Lahko pa pri nas predhodno preizkusite Demo aparat, ki je sicer v zauheljni obliki, a vseeno lahko dobite občutek o kvaliteti zvoka, ki je enak vušesni obliki.

 

Niste našli odgovora na svoje vprašanje? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali.