Polževi vsadki

Visoka tehnologija iz Avstrije

Sluh po svetu
widex-slusni-vsadki-medel

MED-EL JE …

 • privatna avstrijska družba, ki sta jo pred več kot 30 leti ustanovila dr. Ingeborg in prof. Erwin Hochmair
 • podjetje s sedežem v Innsbrucku in podružnicami na Dunaju ter več drugih državah
 • v svetovnem merilu vodilni proizvajalec najširše palete slušnih vsadkov ustreznih za različne vrste izgube sluha in za vse starosti

SLUŠNE SISTEME MED-EL …

 • so razvili in proizvedli v Avstriji
 • uporabljajo v več kot 120 državah
 • implantirajo na več kot 3000 klinikah

Kaj je sistem polževega vsadka?

Sistem polževega vsadka (PV) je medicinska rešitev za ljudi s hudo do globoko senzorinevralno izgubo sluha, ki jim slušni aparat pravzaprav ni več v pomoč. PV lahko uporabimo pri otrocih, ki so izgubili sluh, preden so razvili govor (prelingvalno) ali po tem (postlingvalno) in tudi pri postlingvalno oglušelih odraslih.

 • Govorni procesor

Zauheljni govorni procesor je sestavljen iz procesorja, baterijskega dela (navadne ali polnilne baterije), vrvice in oddajnika, ki brezžično pošilja podatke vsadku. Druga možnost je procesor, ki je zasnovan tako, da združuje vse te komponente v eni napravi.

 

 

 • Vsadek 

Vsadek je sestavljen iz ohišja z elektroniko, povezano z elektrodo. Vsadek ima tudi sprejemno tuljavo in magnet, ki drži oddajnik na zunanjem delu kože nad vsadkom.
 

Kako deluje polžev vsadek?

 • Mikrofona govornega procesorja zaznavata zvočne signale.
 • Procesor te signale obdela in jih pretvori v električne impulze.
 • Ti impulzi se prenesejo na oddajnik in preko kože do vsadka.
 • Vsadek interpretira to kodirano informacijo in pošlje električne impulze do elektrode v polžu.
 • Elektrodni kontakti stimulirajo specifična mesta v polžu, ki so odgovorna za zaznavanje visokih in nizkih tonov, posnemajo torej porazdelitev frekvenc v polžu.
 • Električni impulzi zaobidejo nedelujoče dlačnice znotraj polža in neposredno stimulirajo živčna vlakna, ki so z dlačnicami
  povezana. Slušni živec nato prenese to informacijo do slušnega centra v možganih.
   

Zakaj PV? Prednosti sistema polževega vsadka

Kadarkoli konvencionalni slušni pripomočki niso več dovolj, je možna rešitev polžev vsadek. Kvaliteta poslušanja z vsadkom se razlikuje od posameznika do posameznika in sega od razumevanja govora do uživanja v glasbi.

widex-medel-vsesni-vsadki

VSAKDANJI ZVOKI

Novi uporabniki PV poročajo, da lahko spet razumejo člane svoje družine in slišijo zvonjenje telefona. Piš vetra zdaj ne samo čutijo, ampak tudi slišijo. Trobljenje avtomobila, zvončkljanje zvonca kolesa ali opozorilni krik so zvoki, ki jih ne želimo preslišati. Z boljšim prepoznavanjem glasov iz okolja so uporabniki PV v svetu varnejši.

RAZUMEVANJE GOVORA

S PV je sporazumevanje z družino, prijatelji in kolegi v službi mnogo lažje. Program rehabilitacije, prilagojen individualnim potrebam uporabnika, izboljša razumevanje govora. Mnogi uporabniki lahko razumejo govor brez branja z ustnic in v težavnih slušnih situacijah. Ponovna pridobitev teh sposobnosti izboljša samopodobo uporabnikov PV in jim omogoči zaživeti polno družabno življenje. PV lahko prispeva tudi k izboljšanju kognitivnih zmožnosti.

TELEFONIRANJE IN POSLUŠANJE GLASBE

S pomočjo PV lahko spet telefonirate. Zahvaljujoč širokemu spektru frekvenc in nastavitvam glasnosti lahko začnejo uporabniki PV spet poslušati glasbo. Poročajo, da ne slišijo samo ritma, temveč znova zaznavajo tudi sozvočja in petje. Posebej zanimiva je glasba prelingvalno gluhim uporabnikom PV.

SPOSOBNOST GOVORA

Ko uporabnik PV posluša svoj glas in druge ljudi, se mu izboljšuje izgovorjava, govoriti začne bolj razločno. Kvaliteta življenja se tako za uporabnike PV kot za njihove bližnje močno izboljša.

widex-medel-Ingeborg Hochmair-slusni-vsadki

“Radi bi premostili oviro, ki jo za dobro komunikacijo in kar najboljšo kakovost življenja predstavlja izguba sluha. Želimo ga omogočiti tako mladim kot starejšim po celem svetu. “

 

Dr. techn. DDr. med. h.c. Ingeborg Hochmair
CEO in ustanoviteljica družbe MED-EL