Dejanska vrednost slušnega aparata je težko merljiva. Cena je namreč odvisna od več dejavnikov: od tega kakšno stopnjo izgube sluha imate, kakšen slušni aparat želite, pa tudi od tega, v kateri državi živite in kako je v državi urejeno zdravstveno zavarovanje.
Če smo pošteni, cena slušnega aparata vključuje veliko postavk – kajti slušni aparat ni le aparat za poslušanje. Slušni aparati so danes izjemno napredni, saj gre za visoko tehnološko dovršene naprave.

Tako ceno slušnemu aparatu ne določa le količina plastike, ki jo vidimo na zunanji strani slušnega aparata. V notranjosti večine slušnih aparatov se nahajajo glavne komponente: mikrofon, ojačevalnik, mikročip, sprejemnik in baterije. Z upoštevanjem vseh teh komponent, dobimo napravo, ki bo usvojila tudi tiste z močno izgubo sluha, da bodo lahko ponovno slišali. Je pa seveda zelo težko tako izpopolnjeni napravi postaviti ceno.

Slušni aparati niso le ojačevalniki zvoka, zato njihova vrednost ni določena le s to komponento. Znotraj te izjemno majhne naprave je združenega izjemno veliko kompleksnega znanja. Poglejmo si nekaj o delovanju teh majhnih, čarobnih naprav.

 

Kako slušni aparat deluje?
Slušni aparat je miniaturni ojačevalec zvoka. Sestavljen je iz mikrofona, ojačevalnika in zvočnika. Mikrofon pretvarja ustrezen zvok v električni signal, ki ga ojačevalnik glede na naglušnost okrepi, zvočnik pa ponovno pretvori v zvočni signal. Sodobna digitalna tehnika omogoča kvalitetno zaznavanje zvoka in razumevanje govora tudi v hrupnem okolju celo pri težji okvari sluha. Slušni aparat izboljša komunikacijo naglušnega in s tem tudi njegovo kakovost življenja.

  • MIKROFON:  Mikrofon je odgovoren za kakovost zvoka, ki ga slišite. Poznamo neusmerjene mikrofone, ki zajemajo zvok z vseh strani enakomerno in usmerjene mikrofone, ki se usmerijo v določeno smer ter s tem omogočajo lažje poslušanje in razumevanje govora iz želene smeri.
  • OJAČEVALNIK:  Ojačevalnik prilagodi zvok glede na vaše potrebe in stopnjo naglušnosti. Uporabniku omogoči zvok, ki je čim bolj podoben originalnemu. Ojačevalnik vsebuje veliko elektronskih komponent in vezij.
  • MIKROČIP:  Mikročip je živčni sistem slušnega aparata. Kljub njegovi mikro velikosti, je izjemno močan in poskrbi za več vrst procesov: od prenašanja signalov do brezžične komunikacije. Čip omogoča, da je slušni aparat lahko zelo majhnen in ne porablja veliko energije.
  • SPREJEMNIK:  Sprejemnik ali slušalka pretvarja električni signal v zvok in ga pošlje do ušesa. Količina zvoka zavisi od velikosti in moči, zato višja stopnja naglušnosti običajno zahteva malo večji slušni aparat. Sprejemniki so običajno povoskani in tako zaščiteni pred vdorom vlage in ušesnega masla.
  • BATERIJE:  Baterije predstavljajo vir energije slušnega aparata, saj omogočajo njegovo delovanje. Koliko moči potrebuje posamezni slušni aparat, običajno zavisi od njegove velikosti, od količine funkcij, ki jih slušni aparat omogoča in seveda od njegove uporabe. Widex veliko vlaga tudi v razvoj baterij, saj le-te zagotavljajo nemoteno in dolgo delovanje slušnega aparata.

Človeški dejavniki
Najmodernejše tehnološke komponente vsekakor določajo ceno slušnega aparata. Vendar pa to še ni vse, saj je ob vsej tehnologiji potrebno upoštevati še visok nivo profesionalnih storitev, ki jih lahko opravi le visoko izurjen strokovnjak.
V Widexu veliko pozornost posvečamo izobraževanju kadrov. Direktorica izobraževanja in avdiologije v Widexu ZDA, ga. Tiffany Brown, vsak dan dela z ljudmi, ki pomagajo naglušnim pri izbiri slušnih aparatov. Prepričana je, da imajo ljudje, ki se odločijo za Widexove slušne aparate, po vsem svetu profesionalne storitve s strani izšolanih Widex strokovnjakov.

Widex vlaga v izobraževanje kadrov veliko sredstev in časa, zato da strokovnjaki res poznajo slušne aparate in znajo v vsakem trenutku svetovati strankam,” pravi Brownova.

Slušni akustiki uporabljajo specialno opremo, s katero izmerijo tip in stopnjo izgube sluha. Poleg tega veliko vedo o anatomiji ušesa in paciente lahko tudi napotijo nazaj k zdravniku, če se jim zdi to potrebno. Zato je v ceni slušnega aparata upoštevano tudi profesionalno znanje vašega svetovalca, ki vam zna najbolje svetovati vse v zvezi s slušnimi aparati.

Kako do slušnega aparata?
Težko je ovrednotiti ceno za to, da bolje slišimo, pa vendar je to dejansko eden od končnih rezultatov – poleg tega, da se veliko bolje počutite in da ste ponovno v središču dogajanja.

Če se vam zdi, da morda slabo slišite, ne oklevajte. Čimprej pojdite do svojega osebnega zdravnika, da vam izda napotnico za ORL sprecialista. Ob ugotovitvi, da bi vam slušni aparat pomagal, vam po posvetu zdravnik specialist izda naročilnico za slušni aparat. Z izvidi nato obiščite katerokoli Widex poslovalnico, kjer vam bomo svetovali pri izbiri ustreznega modela slušnega aparata. V vseh naših poslovalnicah lahko tudi popolnoma neobvezno in brezplačno testirate slušne aparate.