Je možno, da so vašo naglušnost povzročile cigarete? Zadnja študija potrjuje povezavo med kajenjem in izgubo sluha.
Najnovejša raziskava na Univerzi Manchester kaže na to, da imajo kadilci večje možnosti za izgubo sluha kot nekadilci. Celo pasivna izpostavitev tobačnemu dimu lahko slabo vpliva na vaš sluh. Izpostavljenost cigaretnemu dimu več kot 10 ur na teden, predstavlja kar 40% večje tveganje za izgubo sluha v primerjavi z ljudmi, ki cigaretnemu dimu niso izpostavljeni.

Ključna dejstva raziskave:

 • Obsežna raziskava – v raziskavi je sodelovalo 164.700 odraslih oseb v Veliki Britaniji
 • Redni kadilci imajo 15.1 % višje možnosti za izgubo sluha
 • Bivši kadilci: kajenje v preteklosti ne povečuje tveganja izgube sluha
 • Kajenje močnejših cigaret predstavlja večje tveganje za izgubo sluha kot kajenje lahkih cigaret
 • Izpostavljenost tobačnemu dimu več kot 10 ur tedensko je povezana s 40% večjim tveganjem z izgubo sluha

Kako sta povezana kajenje in izguba sluha?
Jasno je, da kajenje lahko poškoduje pljuča in grlo, povezava z ušesi pa je precej kompleksnejša. Piers Dawes, glavni raziskovalec v omenjeni študiji, pravi, da je glavni razlog za povezavo med kajenjem in izgubo sluha v tem, da kajenje povzroča kardiovaskularne bolezni. “Kardiovaskularna bolezen pomeni, da je omejen dotok krvi do ušes. Senzorične celice v ušesih zato začnejo odmirati”, pravi. “Naslednji razlog je v tem, da ima tobačni dim neposredni toksični učinek na ušesa, verjetno prav tako v povezavi s kardiovaskularnim učinkom na sluh.”

Dawes pravi, da je zanimivo videti kako močno tveganje predstavlja kajenje za sluh. Raziskava vključuje tudi ostale dejavnike kot so etnična pripadnost, starost, socioekonomski status, izpostavljenost hrupu in uporaba ototoksičnih zdravil. Kljub upoštevanju vseh omenjenih dejavnikov, se še vedno kaže močna povezava med kajenjem in izgubo sluha. Rezultati študije so podobni v več različnih državah. “Povezava je konkretna in zanesljiva,” pravi Dawes. “Vendar je dobra novica za vse bivše kadilce, saj kajenje v preteklosti ne predstavlja ekstra tveganja za izgubo sluha. Zato je prenehanje kajenja tudi eden močnih dejavnikov, če se želite izogniti tveganju za izgubo sluha.”

Kaj še lahko povzroči probleme s sluhom?
Ni prepozno, da zaščitite sluh, če ste kadilec. S prenehanjem kajenje se boste izognili tveganju izgube sluha. Kajenje je le eden od več faktorjev, ki povečujejo tveganje za izgubo sluha. Drugi pomembni dejavniki, ki močno vplivajo na sluh so še:

 • nizka porodna teža
 • izpostavljenost hrupu
 • staranje
 • obsevanje
 • zdravila za lajšanje bolečin
 • spalna apneja

Dawes poudarja, da kajenje predstavlja precejšnje tveganje za izgubo sluha in da se z opustitvijo kajenja lahko to tveganje bistveno zmanjša, zato bi že z množičnim prenehanjem kajenja, lahko močno zmanjšali težave s sluhom v vseh populaciji.

Koraki k boljšemu sluhu
Dawes pravi, da je potrebno v nadaljevanju raziskave preveriti kako ostali dejavniki življenjskega sloga vplivajo na težave s sluhom. Njegova raziskovalna skupina se trenutno ukvarja s tem, kako hrana, gibanje in celo pogoji v nosečnosti vplivajo na izgubo sluha. Njihov namen je dokazati hipotezo, da zdrav življenjski slog lahko zagotovi dober sluh tudi v pozni starosti. “Glede na to, da živimo dlje, je čedalje bolj pomembno, da si zagotovimo kakovostno življenje tudi v pozni starosti, ne da samo povečujemo življenjsko dobo. Ohranjanje dobrega sluha pa je že eden od pomembnih faktorjev, ki prispevajo h kakovostni starosti.” zaključuje Dawes.