Poskusite slišati kaj vam govori prijatelj na hrupni železniški postaji ali pa v polni restavraciji… V takih razmerah se je težko normalno pogovarjati, že če imamo brezhiben sluh. Če pa smo naglušni, je pa to še posebej težak izziv. Na srečo so danes slušni aparati opremljeni s sistemom za poudarjanje govora (Speech Enhancer), ki zmanjšuje hrup v ozadju in vam pomaga, da se lahko osredotočite na vašega sogovornika. Poglejmo si kako to deluje:

Kako zmanjšanje hrupa v ozadju omogoča, da bolje slišim?

Definicija hrupa je enostavna: to je neželen zvok, ki je tudi neprijeten, moti, vzbuja nemir, lahko pa tudi škoduje zdravju in počutju. To je močan hrup prometa sredi mesta, klepetanje ljudi v restavracji, glasen zvok letala, ki je slišati tako, kot da bi sedeli na vzletni stezi. Hrup z lahkoto prepoznamo in identificiramo, težje pa ga je odpraviti. Kako se je mogoče znebiti neželenih hrupnih zvokov in se osredotočiti le na pomembne zvoke – kot je na primer glas vašega prijatelja, ki vam v hrupnem okolju nekaj razlaga ali pa glas na železniški postaji, ki razlaga pomembne informacije o odhodu in prihodu vlakov?
Večina novejših slušnih aparatov ima sistem zmanjšanja zvoka, ki odstrani zvok v ozadju. Ti sistemi so različni pri različnih proizvajalcih, nekateri sistemi enostavno ublažijo nizke frekvence in tako poskušajo odstraniti neželene zvoke. Vendar pa žal ta sistem zmanjša kakovost zvoka tudi glasu, ki ga želite slišati.

Widex je našel rešitev s svojim Speech Enhancer sistemom za poudarjanje govora.

Kako sistem za poudarjanje govora deluje?

Sistem za poudarjanje govora ne temelji le na zmanjšanju zvoka v ozadju, temveč tudi na poudarjanju zvoka, ki ga želite slišati. Ko poslušamo nek zvok, smo le redkokdaj v dvomu ali gre za glas, ki ga želimo slišati ali za zvok v ozadju. Sistem za poudarjanje govora v novejših slušnih aparatih je sposoben razlikovati med tema dvema zvokoma in sicer na način, kot delujejo naši možgani: z upoštevanjem dejstva, da govor vsebuje veliko različnih zvočnih komponent, ki si sledijo v kratkih intervalih.

Kako mi lahko sistem za poudarjanje govora pomaga?

Sistem za poudarjanje govora pomaga, da se osredotočite na zvok, ki ga želite slišati, hkrati pa vam ni potrebno poslušati še vseh ostalih zvokov, ki se odvijajo istočasno. Z upoštevanjem vaše stopnje izgube sluha, lahko profesionalni program v vašem slušnem aparatu omogoči ujemanje stopnje govora v različnih zvočnih okoljih. Z zmanjšanjem stopnje hrupa se boste verjetno bolje počutili tudi v bolj hrupnem okolju, ki vas sicer navdaja z nelagodjem. Ne samo, da boste manj pod stresom, lažje se boste v to okolje tudi vključili. Z boljšim prepoznavanjem govora boste lahko celo poslušali tudi ostale zvoke, ne da bi vas izrazito motili.

 

Formula za Widexov ” Speech Enhancer ” sistem za poudarjanje govora !