ušesno maslo in slušni aparati

Ušesno maslo je v ušesu res lahko videti kot ena kosmata mastna gmota, ki ne deluje prav estetsko. Vendar pa ima pomembno funkcijo: vaša ušesa ohranja čista. Ušesno maslo deluje kot naravni čistilec in mazivo, ki ščiti pred bakterijami, glivicami in celo insekti. Zakaj bi ga torej morali odstraniti? Berite dalje…

Osnove čiščenja
Brskanje po ušesu in čiščenje z vatiranimi palčkami je sicer videti kot priročen negovalni ritual, vendar v resnici slabo deluje na vaš sluh. Če slučajno palčko zarinete malce pregloboko, lahko povzročite nepopravljivo škodo sluhovodu ali bobniču. “Edino sprejemljivo čiščenje je čiščenje z vodo, ki teče iz tuša.” pravi Widexov slušni akustik Sanne Bloch. “Vse ostalo – če želi nekdo nekaj poriniti v vaše uho, prepustite strokovnjakom. Tega v nobenem primeru ne počnite sami!”

Če pride do ušesnega zamaška
Včasih ušesno maslo ustvari ušesni zamašek, ki lahko celo povzroči začasno slabši sluh. V tem primeru morate k zdravniku, da vam ušesno maslo profesionalno odstrani. Če boste to poskušali sami, lahko zamašek porinete še globlje v sluhovod in situacijo samo še močno poslabšate!