ali smrčanje privede do izgube sluha

Smrčanje je res lahko precej neprijetno za partnerja, večji problem pa predstavlja dejstvo, da je smrčanje lahko znak tudi česa resnejšega…
Intenzivno smrčanje je eden glavnih simptomov spalne apneje, ki povzroča prekinitve dihanja med spanjem. Zadnje študije Ameriškega torakalnega združenja pa kažejo korelacijo med spalno apnejo in izgubo sluha.

Ključne ugotovitve raziskave

  • Raziskava, izvedena na realni populaciji – Raziskava temelji na anketiranju velikega vzorca populacije; v vzorec je bilo zajetih kar 13.967 Američanov
  • Izguba visokih frekvenc: udeleženci s spalno apnejo so imeli za 31% večje tveganje za izgubo visokih frekvenc
  • Izguba nizkih frekvenc: udeleženci s spalno apnejo so imeli 90% povečano tveganje za izgubo nizkih frekvenc
  • Kombinirana izguba sluha – Udeleženci s spalno apnejo so imeli za 38% večje tveganje za kombinirano izgubo sluha
    “Preseneča me, da ljudi, ki trpijo za spalno apnejo, ogroža visoko tveganje na vseh stopnjah izgube sluha,” pravi Dr. Chopra, glavni raziskovalec omenjene študije.

Zaspanost
Študija kaže na to, da ljudje s spalno apnejo tvegajo tudi izgubo sluha. Spalna apneja je kronična bolezen, ki povzroča prekinitve dihanja med spanjem. Te prekinitve lahko trajajo do nekaj sekund in se lahko zgodijo tudi več kot 30 krat na uro. Ljudje, ki trpijo za spalno apnejo, so običajno bolj utrujeni in zaspani tudi čez dan. Zanje pa je značilno tudi glasno smrčanje.

Ker v raziskavi ni popolnoma definirana povezava med spalno apnejo in izgubo sluha, je dr. Chopra razvil dve hipotezi:

  • Kohlearna poškodba: Spalna apneja lahko poškoduje vaskularni tok k polžu, ki je del srednjega ušesa. Ta poškodba lahko vodi do izgube sluha.
  • Glasnost smrčanja: Smrčanje je običajno definirano kot zvok, ki presega 50 dB, smrčanje ljudi s spalno apnejo pa lahko preseže celo 100 dB. To pa je že precej nad t.i. “varno” mejo 85 dB.

Chopra pravi, da bi moralo biti narejenih še več študij, da bi lahko ugotovili povezavo med spalno apnejo in izgubo sluha. Naslednji korak, pravi, bi bil, da se izvede raziskava o različnih vrstah smrčanja in kako le-te vplivajo na sluh. V naslednji študiji pa bi lahko preverili različne tipe izgube sluha in njihovo povezavo s spalno apnejo.
Vsekakor se po raziskavi pojavlja še vrsto odprtih vprašanj, za odgovore pa bi bilo potrebno izvesti spet nove raziskave, da bi lahko ovrgli oziroma potrdili postavljeni hipotezi... ”, pravi dr. Chopra.

Kako do izboljšanja?

Obstaja nekaj načinov, s katerimi lahko omilimo simptome spalne apneje. Začne se z diagnozo, ki se jo običajno postavi po profesionalni kontroli spanja v bolnišnici. Zdravniki na tej točki tudi svetujejo, kaj bi bilo najprimerneje za posameznega pacienta: operacija, zdravila ali maska.
Najpogosteje se zdravniki pri spalni apneji odločajo za CPAP – Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Bolniku pri tej metodi kisikova maska kontinuirano dovaja tok zraka in ljudem s spalno apnejo omogoča boljše dihanje in s tem kakvostnejši spanec.

Če sumite na spalno apnejo, se obrnite na vašega zdravnika.