najbolj varne skušalke za vaš sluh

Nič novega ni, da poslušanje glasne glasbe skozi daljše obdobje lahko povzroči poškodbe sluha – vendar se pojavlja vprašanje kako glasno je že preglasno?

Odgovor smo poiskali pri g.Tinu Soelbergu, direktorju razvoja pri podjetju SteelSeries, globalnemu proizvajalcu igralnih slušalk.

Kako glasno je že preglasno, ko govorimo o poslušanju glasbe preko slušalk?

To je povezano z več dejavniki, kot so: kako dolgo poslušate glasbo, kakšna je zvočna intenziteta (tip glasbe, govor, filmi) in zunanji hrup, ki običajno pripomore k temu, da povečamo glasnost v slušalkah. S hrupom povzročena izguba sluha je lahko zahrbtna, še zlasti če govorimo o poškodbah, povzročenih zaradi zelo dolgega izpostavljanja zvoku preko slušalk.

Problem je seveda v merjenju stopnje glasnosti. Telo nam pri tem žal ne pomaga, ker nam ne da signala kdaj je določen zvok že preglasen. Glavni razlog za poslušalce vseh starosti je, da povečujejo stopnjo zvoka, ker želijo preglasiti zunanji zvok – zato je zelo pomembno, da smo pozorni tudi na zunanji hrup.

Kateri tipi slušalk so najboljši za ušesa in sluh?

Slušalke ki pokrijejo celo uho se v osnovi delijo na dva tipa: odprte in zaprte.

  • Odprti tip: z uporabo perforiranih ušesnih čašic preprečujejo, da bi bil zvok preglasen, ker se zvok enostavno izgubi. Hkrati pa to pomeni tudi to, da želi uporabnik povečati glasnost v zelo hrupnem okolju, ker zvok hitreje pride do ušesa.
  • Zaprti tip: imajo dobro zunanjo zvočno izolacijo, kar pomeni, da lažje nadzorujemo stopnjo glasnosti, ker je zunanji zvok manj intenziven.
  • Vušesne slušalke: imajo zelo dobro zunanjo zvočno izolacijo. Pri normalni stopnji zvoka so zelo varna izbira. Če pa se uporabljajo nepravilno, pa lahko poškodujejo sluh.

So lahko poceni slušalke nevarne za sluh?

Dražje slušalke običajno prestanejo obsežno testiranje, proizvajalci morajo strogo upoštevati pravila in standarde. To pa ne drži vedno za cenejše blagovne znamke. Naslednja slabost pri poceni slušalkah pa je, da če hočete slišati določene podrobnosti zvoka, morate povečati jakost zvoka, kar pa lahko posledično vodi do poškodbe sluha.

Ali obstajajo pravila kako glasen je lahko zvok v slušalkah?

Da in ne. Obstajajo določila, kako glasna je lahko glasba z mobilnega telefona. Ta omejitev ne pride v poštev, če ne uporabljamo slušalk, ki so povezane z mobilnim telefonom. Nekatere slušalke bodo predvajale odličen zvok, druge pa ne. Učinek se lahko dramatično razlikuje. Čeprav torej obstajajo določena pravila, se jih ne da posplošiti.

Katere so tri glavne stvari, ki bi jih morali upoštevati pri nakupu novih slušalk?

Udobje – Ker obstajajo možnosti, da boste s slušalkami preživeli veliko časa, je potrebno, da so udobne in, da se z njimi dobro počutite. Ugodje, ki ga prinašajo dobro nameščene slušalke in odličen zvok, zmanjša potrebo po večji glasnosti, ki je lahko nevarna za sluh.

Kakovost zvoka – Boljši kot je zvok, bolj boste uživali. Ne bo vam potrebno višati glasnosti, da bi slišali podrobnosti.

Namen uporabe – Pri nakupu upoštevajte tudi to v kakšnih primerih boste slušalke potrebovali – na poti, doma, na hrupnih mestih…

uporablja slušni aparat

Tino Soelberg –  direktor razvoja pri podjetju SteelSeiers, ki je globalni proizvajalec igralne tehnologije