Izguba sluha lahko prizadene vsakogar, ne glede na starost in spol. Ker je mesec marec v  znamenju žensk, smo pobrskali in našli nekaj znanih žensk, ki so imele oziroma imajo takšne ali drugačne težave s sluhom.

Helen Keller

Helen Keller je bila ameriška slepa in gluhonema pisateljica in je ena od pionirk na področju izgube sluha. Helen je postala gluha in slabovidna že v otroštvu (zaradi posledic otroške bolezni). Kljub oviram se je Helen naučila komunicirati predvsem z znaki. Kasneje je znala tudi s pomočjo rok brati z ustnic. Po maturi se je precej angažirala na področju pravic ljudi s posebnimi potrebami.

uporabnica slušnega aparata
uporabnica slušnega aparata

Jane Lynch

Jane Lynch poznamo po njeni vlogi Sue Sylvester v TV seriji Glee. Sicer je ta pevka, igralka in komedijantka gluha na eno uho. V svojih spominih je napisala, da do 7. leta sploh ni vedela, da na eno uho ne sliši.

Whoopi Goldberg

Igralko Whoopi Goldberg poznamo predvsem po vlogah v filmih Nune pojejo, Duh, Barva škrlata. Večina pa ne ve, da je Whoopi s pravim imenom Caryn Elaine Johnson naglušna in uporablja slušni aparat. Sama predvideva, da je do težav s sluhom prišlo zaradi poslušanja glasne glasbe v mladosti.

uporabnica slušnega aparata
uporabnica slušnega aparata

Holly Hunter

Ameriška igralka in filmska producentka Holly Hunter je od otroštva gluha na eno uho (zaradi prebolelega mumpsa). Holly Hunter  je za televizijo CNN povedala, da zaradi izgube sluha sogovornika pozorneje posluša.

Anja Drev

Naša mlada smučarka Anja Drev je naglušna že od rojstva. V letu 2015 je na olimpijskih igrah gluhih Sloveniji v smuku prismučala bronasto medaljo, konec leta pa je dobila prestižni naziv športnice leta med invalidi. Na podjetju Widex Slušni aparati d.o.o. so poskrbeli, da se bo Anja dobro počutila tako v domačem okolju kot na smučišču in Anji podarili nov slušni aparat Widex Dream 440 Fashion ter UNI-DEX praktičen pripomoček za prostoročno telefoniranje z mobilnim telefonom ali povezavo z vsemi vrstami avdio naprav ter računalnikov. Anja pravi, da z novim slušnim aparatom veliko bolje komunicira in da uživa, ker lahko med tekom posluša glasbo.

uporabnica slušnega aparata