Nepravočasna diagnoza in opustitev zdravljenja v zgodnji fazi negativno vplivata na otrokov razvoj.

Na srečo so minili časi, ko pri majhnem otroku ni bilo mogoče postaviti natančne diagnoze slušne prizadetosti, zato so imeli taki otroci nemalo težav. V šoli so jih obravnavali kot otroke z motnjami učenja, zato so ponavadi obiskovali šole s prilagojenimi programi.

Zgodnje odkrivanje naglušnosti pri otrocih

Slušna prizadetost nikakor ni povezana s pomanjkanjem inteligence, vendar pa lahko nepravočasna diagnoza in opustitev zdravljenja v zgodnji fazi negativno vplivata na otrokov razvoj. Sluh ima namreč v otrokovem razvoju zelo veliko vlogo. Otroka opozarja na nevarnosti in mu omogoča, da se nauči prepoznavati glasove. Nauči se sporazumevati in se tako socialno razvija. Poteg tega igra tudi pomembno vlogo pri oblikovanju otrokove osebnosti.

SLUŠNI SISTEM SE ZAČNE RAZVIJATI ŽE MED NOSEČNOSTJO

Dozorevanje funkcij organa sluha se začne nekje v 20. tednu nosečnosti. Zarodek je sposoben slišati zvoke zunaj maternice, celoten slušni sistem pa začne delovati med 28. in 30. tednom nosečnosti. Zanimiv je odziv ploda na zvočno draženje, kar je vidno že od 22. tedna nosečnosti. Ob zvočni stimulaciji se pojavijo nenadna krčenja mišic, vidni so gibi glave in predvsem sprememba srčnega utripa. Ti gibi in refleksi so prisotni tudi ob rojstvu in kažejo na normalen možganski razvoj.

igralnica-fran

V Widexovem slušnem centru v Ljubljani imajo posebno sobo za preverjanje sluha pri otrocih

PRESEJALNI TEST ZA ZGODNJE ODKRIVANJE NAGLUŠNOSTI

Presejalni test novorojenčkov za okvaro sluha, ki se izvaja po porodu v porodnišnicah, omogoča zgodnje odkrivanje naglušnosti, saj je čutilo za sluh ob rojstvu že v celoti razvito.  Gre za enostaven, hiter in neboleč poseg, ki ga lahko opravlja usposobljena medicinska sestra. Pozitiven izid presejalnega testa vodi v nadaljnjo diagnostično obdelavo in terapevtsko obravnavo. Po statističnih podatkih se do štirje otroci od tisočih se rodijo z določeno stopnjo trajne naglušnosti. Za to obstaja več razlogov, ki med drugim vključujejo poškodbe ob porodu in dedne dejavnike.

ZAKAJ JE ODKRIVANJE ZGODNJE NAGLUŠNOSTI TAKO POMEMBNO?

Čimprejšnja diagnoza otrokove naglušnosti zagotavlja največ možnosti, da se bo otrok lahko normalno razvijal. Študije kažejo, da je razvoj govora pri otrocih s slušno prizadetostjo primerljiv z razvojem govora pri otrocih z normalnim sluhom, če te otroke oskrbimo s primernimi slušnimi aparati preden so stari šest mesecev, izjema so otroci s skrajno izgubo sluha.

KATERI MODELI SLUŠNIH APARATOV SO PRIMERNI ZA OTROKE?

Če želimo, da bo slušni aparat deloval optimalno, ga je potrebno natančno prilagoditi otrokovemu ušesu. Zaradi hitrih fizičnih sprememb ušesa v otroštvu je izbira pravega slušnega aparata in njegova prilagoditev zelo pomembna. Za majhne otroke je najprimernejši zauheljni slušni aparat, ker je vzdržljivejši, enostavnejši za uporabo in dopušča kar se da učinkovito dnevno odstranjevanje ušesnega masla. Ko sluhovod zaradi otrokove rasti spremeni obliko, je potrebno izdelati nov ušesni vložek.

KAJ LAHKO SLUŠNI APARAT NUDI OTROKU?

Slušni aparat pomaga otroku s slušno okvaro, da lahko normalno razvija sposobnost govora.

Slušno prizadeti ljudje pogosto težko razlikujejo govor in hrup. Posebej velik je ta problem pri otrocih, ker njihov govor še ni popolnoma razvit. Otroci, ki zaradi okvare sluha uporabljajo moderne slušne aparate, veliko pridobijo, saj so slušni aparati izdelani tako, da zmanjšajo hrup in poudarijo pomembne zvoke (govor). Če je otrok obojestransko naglušen, je potrebno, da nosi dva slušna aparata. Prav to omogoča boljše razumevanje govora v hrupnih situacijah – tudi v vrtcu in kasneje v šoli.

 

Iztok Capuder, slušni akustik