ZA OTROKE NAJBOLJŠE

 

Za normalen razvoj otroka je nujno potrebno, da dobro sliši. Sluh ima namreč v otrokovem razvoju zelo veliko vlogo. Otroka opozarja na nevarnosti in mu omogoča, da se nauči prepoznavati glasove. Nauči se sporazumevati in se tako socialno razvija. Težave s sluhom se pri otroku odražajo na več področjih: najprej se običajno pokažejo težave na področju govora, saj otrok, ki slabo sliši, določenih glasov ne sliši in jih tudi ne zna izgovoriti. Kasneje lahko težave s sluhom vplivajo na slabše razumevanje v šoli in s tem na branje in pisanje. Vse to se potem odraža na čustvenem razvoju otroka, ki se običajno zaradi težav v komunikaciji zapre vase, zato ima sluh tudi pomembno vlogo pri oblikovanju otrokove osebnosti.

Na srečo so minili časi, ko pri majhnem otroku ni bilo mogoče postaviti natančne diagnoze slušne prizadetosti, zato so imeli taki otroci nemalo težav. V šoli so jih obravnavali kot otroke z motnjami učenja, zato so ponavadi obiskovali šole s prilagojenimi programi. Slušna prizadetost nikakor ni povezana s pomanjkanjem inteligence, vendar pa lahko nepravočasna diagnoza in opustitev zdravljenja v zgodnji fazi negativno vplivata na otrokov razvoj.

Čim zgodnejša diagnoza otrokove naglušnosti zagotavlja največ možnosti, da se bo otrok lahko normalno razvijal. Študije kažejo, da je razvoj govora pri otrocih s slušno prizadetostjo primerljiv z razvojem govora pri otrocih z normalnim sluhom, če slušno prizadete otroke oskrbimo s primernimi slušnimi aparati, preden so stari šest mesecev, izjema so otroci s skrajno izgubo sluha.

KAKO UKREPAMO, ČE SUMIMO DA OTROK SLABŠE SLIŠI?

Če se nam dozdeva, da otrok slabše sliši, se najprej obrnemo na otrokovega pediatra. Včasih otrok dejansko slabše sliši po prebolelem prehladu ali vnetju srednjega ušesa. V tem primeru gre za začasno izgubo sluha, tovrstne težave pa običajno v nekaj mesecih izzvenijo. Če pa na primer opazimo, da naš otrok pri govoru izpušča glasove ali da se ne odziva na določene zvoke, se o tem pogovorimo s pediatrom. Sicer imajo v starosti treh let otroci sistematski pregled, ki vključuje tudi oceno sluha (Nikakor pa to ni popoln pregled sluha!).

Če torej pediater meni in predlaga, da se pri otroku opravi poglobljen pregled sluha, ga napoti k ORL specialistu. V specialistični ORL ambulanti usposobljeni strokovnjaki opravijo vse potrebne preiskave za odkrivanje nivoja sluha. Sama testiranja so običajno obsežnejša in zahtevnejša kot pri starejših osebah.

Če se po opravljeni avdiometriji na kliniki izkaže, da otrok slabše sliši in da je morebiten kandidat za slušni aparat, potem se oglasite v enem od Widexovih slušnih centrov. V slušnem centru v Ljubljani na Resljevi 32 imamo tudi posebej opremljeno sobo za otroke, kjer jim med igro preizkušamo in nastavljamo slušne aparate.

KATERI MODELI SLUŠNIH APARATOV SO PRIMERNI ZA OTROKE?

Če želimo, da bo slušni aparat deloval optimalno, ga je potrebno natančno prilagoditi otrokovemu ušesu. Zaradi hitrih fizičnih sprememb ušesa v otroštvu sta izbira pravega slušnega aparata in njegova prilagoditev zelo pomembni. Za majhne otroke je najprimernejši zauheljni slušni aparat, ker je vzdržljivejši, enostavnejši za uporabo in dopušča kar se da učinkovito vsakodnevno odstranjevanje ušesnega masla. Ko sluhovod zaradi otrokove rasti spremeni obliko, je potrebno izdelati nov ušesni vložek, ki omogoča dobro tesnenje.

Widexovi slušni aparati imajo od nekdaj že v sami nastavitvi predvideno možnost, da aparat nosi majhen otrok. V tem primeru se ob nastavitvah slušnega aparata izbere poseben protokol, v katerem se določi starost otroka.

Otrokom se v Widexu že več kot 40 let posebej pozorno posvečamo. Potrudimo se, da otroci dobijo najkakovostnejše slušne aparate. Naši prvi mali uporabniki imajo zdaj že svoje otroke, nekateri že celo vnuke in še vedno se redno srečujemo.

KAJ LAHKO SLUŠNI APARAT NUDI OTROKU?

Slušni aparat pomaga otroku s slušno okvaro, da lahko normalno razvija sposobnost govora. Slušno prizadeti ljudje pogosto težko razlikujejo govor in hrup. Posebej velik je ta problem pri otrocih, ker njihov govor še ni popolnoma razvit. Otroci, ki zaradi okvare sluha uporabljajo sodobne slušne aparate, veliko pridobijo, saj so slušni aparati izdelani tako, da zmanjšajo hrup in poudarijo pomembne zvoke (govor). Če je otrok obojestransko naglušen, je potrebno, da nosi dva slušna aparata. Prav to omogoča boljše razumevanje govora v hrupnih situacijah – tudi v vrtcu in kasneje v šoli.