slušni aparat nastavitev glasnosti

Vaš slušni aparat je prilagojen množici slušnih situacij, tudi zelo zahtevnim – kot je na primer poslušanje šepetanja ljube osebe ali NE poslušati kričanja vašega vnuka. Slušni aparat se zahtevnim slušnim situacijam prilagodi največkrat samodejno z vgrajenim sistemom, včasih pa tudi ročno.

Samodejna prilagoditev glasnosti

Vaš slušni aparat ima najverjetneje že vgrajeno samodejno kontrolo glasnosti. To pomeni, da se glasnost spreminja avtomatično glede na zvočno okolje, v katerem se nahajate. Glasne zvoke slušni aparat pobere in okrepi manj kot nežne, mehkejše zvoke; stopnja povečanja glasnosti pa zavisi od stopnje naglušnosti.

Ročna nastavitev glasnosti

Včasih je potrebno nivo glasnosti v slušnem aparati nastavljati tudi ročno. Veliko slušnih aparatov ima vgrajeno majhno ročico ali kolešček, s katero uravnavate glasnost. Widexov dizajner Niels Christian Damgaard Jakobsen svetuje, da bodite pri teh nastavitvah intuitivni:

V novejših slušnih aparatih uporabljamo že stikala, ki delujejo na dotik,” pravi Niels. “Glasnost in programski gumbi v slušnih aparatih Widex Fashion dajejo uporabniku poleg zvočnega učinka tudi možnost tipanja – torej občutka v prstih.”

Pri oblikovanju stikal smo zelo pozorni nato, da naredimo te funkcije čimbolj naravne,” nadaljuje Niels.

Z vidika uporabnika je ideja o gumbu na dotik za stopnjo glasnosti na zgornji strani slušnega aparata in mehanskem gumbu na spodnji strani aparata, enostavna za uporabo. Uporabnik namreč preprosto uporabi en prst za nastavitev glasnosti in drugi prst za izbiro programa, razlaga Niels.

Nasveti za uporabo ročne nastavitve glasnosti

 • S potiskom ročice navzgor povečate glasnost.
 • Če potisnete ročico navzdol, glasnost zmanjšate.
 • Vedno, ko nastavljate stopnjo glasnosti, boste slišali pisk – ne da bi izbrali deaktivacijo zvokov.
 • Ko povečujete stopnjo glasnosti, boste slišali višji ton piska – višina tona piska narašča s stopnjo glasnosti.
 • Če stopnjo glasnosti zmanjšate, boste slišali nižji ton piska – ton se niža z vsako stopnjo glasnosti.
 • Enakomeren ton piska se pojavi, ko dosežete maksimum ali minimum stopnje glasnosti.

POMEMBNO: Prilagoditev glasnosti se izniči, če slušni aparat ugasnete ali če spremenite program poslušanja.

Če imate vušesni slušni aparat, je glasnost možnost prilagajati le v enem slušnem aparatu. Če na primer upravljate s stopnjo glasnosti v slušnem aparatu v desnem ušesu, se bo stopnja glasnosti samodejno spremenila tudi v slušnem aparatu v levem ušesu.

Uporaba daljinskega upravljalnika

Widex je razvil serijo podpornih naprav, ki pripomorejo k še večjemu udobju in lažji uporabi slušnega aparata. Ena od takih naprav sta daljinska upravljalnika RC-DEX, preko katerih na daljavo upravljamo s stopnjo glasnosti zvoka:

 • S pritiskom na gumb volume up (+) povečamo glasnost
 • S pritiskom na gumb volume down (-) zmanjšamo stopnjo glasnosti
 • Z aktivacijo gumbov za glasnost, boste slišali kratek pisk. Ko je dosežena maksimalna ali minimalna stopnja glasnosti, boste slišali daljši pisk.

Kako se privadite na različne stopnje glasnosti?

Nekaj časa seveda traja, da se na slušni aparat navadimo. Prvih nekaj dni bo verjetno večina zvokov preglasnih in boste težko razlikovali med različnimi vrstami zvokov. Z vsakodnevno uporabo pa boste zelo hitro osvojili tudi nove zvoke.

5 nasvetov za lažje privajanje na slušni aparat:

 1. Začnite počasi: Prvih nekaj dni uporabljajte slušni aparat le uro ali dve dnevno.
 2. Ohranjajte tišino: Na začetku uporabljajte slušni aparat v manj zahtevnih zvočnih situacijah – tam kjer je manj ljudi in manj hrupa.
 3. Nadaljujte postopoma: Postopoma preidite na daljša obdobja uporabe aparata in se počasi privajajte tudi na hrupnejše okolje.
 4. Sprostite se: Preko dneva si privoščite vsaj nekajminutni odmor v tišini.
 5. Izognite se bolečini: Če vas boli uho, kontaktirajte vašega slušnega akustika, ki vam bo pomagal odkriti razlog za bolečino.