Ljudem z izgubo sluha in druženje v restavraciji je lahko zelo utrujajoče. Tudi s slušnimi aparati, šum klimatske naprave, glasba v ozadju, hrup iz kuhinje in govor ostalih udeležencev lahko pokvari prijetno večerjo.

Privoščite si prijetno večerjo v restavraciji. Pri tem upoštevajte nekaj pravil in v večerji boste vsekakor uživali brez motečih in glasnih zvokov.

  1. Izberite tišjo restavracijo. Izogibajte se na primer restavracijam s televizijo ali barom, kjer predvajajo različne prenose športnih dogodkov. Poskusite najti restavracije s koleščki na nogah stolov, z veliko zelenja in z materiali, ki absorbirajo zvok.
  2. Vnaprej si rezervirajte prostor z mizo v tišjem delu restavracije – stran od otroških igral, bara ali točilnega pulta.
  3. Če ima restavracija na spletni strani menu, si poskusite že prej izbrati jedi, sicer pa prosite natakarja za jedilni list v tiskani obliki.
  4. Če prostora niste vnaprej rezervirali, si izberite mizo v tišjem delu restavracije. Za nasvet povprašajte osebje v restavraciji.
  5. Zapomnite si, da tudi ljudje z normalnim sluhom težje komunicirajo v glasnem okolju, zato vseeno nikar ne pričakujte, da boste v restavraciji enako dobro slišali kot v tišini vašega doma.
  6. Podnevi se v restavraciji usedite s hrbtom proti oknu, da bo svetloba na sogovornikovem obrazu in ne na vaših očeh.
  7. Če je glasba preglasna, lahko mirno prosite, da jo utišajo. Veliko ljudi moti preglasna glasba.
  8. Sogovorniku in tudi osebju lahko poveste, da imate težave s sluhom in jih prosite, da govorijo malce glasneje, bolj počasi in z obrazom obrnjenim proti vam.
  9. Uporabljajte direktno usmerjene mikrofone, ki omogočajo usmerjanje zvoka in/ali FM sistem. Če to ni mogoče, se usedite s hrbtom proti izviru hrupa.
  10. Uživajte v hrani in dobri družbi, čeprav ne boste ujeli čisto vsake besede.