Veste, da ima vaš slušni aparat vgrajene neke vrste anteno?Telefonska tuljavica je majhna naprava v obliki tulca v vašem slušnem aparatu. Deluje kot antena, ki sprejema magnetne signale in jih pretvori v zvok, ki prihaja iz vašega slušnega aparata. Pomaga poslušati na javnih krajih, ki so opremljeni s sistemom indukcijske zanke – “T” znak. Telefonska tuljavica vam omogoča, da slišite neposredno glas npr. napovedovalca na prireditvi, pevca – brez nepotrebnega piskanja in hreščanja, kar se dostikrat dogaja pri različnih ozvočenjih.

Kako telefonska tuljavica deluje?

tuljavica 2

Telefonska tuljavica deluje kot majhen sprejemnik, ki izbere signale iz okolja. Slušna naprava z aktivirano telefonsko tuljavico lahko spremeni elektromagnetno polje v zvočni signal. Pobere na primer le signal iz mikrofona, zvoki iz ozadja so izločeni.

Če ima vaš slušni aparat telefonsko tuljavico, preprosto vklopite “T”.

Telefonska tuljavica deluje kot neke vrsta antena za vaša ušesa. Ko se povežete z zvočnim sistemom na javnem mestu, pridejo pomembni zvoki neposredno do vaše slušne napreve. Kjerkoli ste, imate s telefonsko tuljavico avtomatsko najboljšo pozicijo za poslušanje.

Mikrofoni v slušnem aparatu so narejeni tako, da vam približajo vse zvoke, vendar je včasih pomembno, da slišite le en glavni zvok – na primer na koncertu ali na predavanju. S kombinacijo naprav kot so na primer FM+DEX in SCOLA, pride najpomembnejši zvok preko slušnega aparata direktno do vas.

S telefonsko tuljavico se lahko tudi izboljša kakovost zvoka v okolju z veliko hrupa v ozadju. Priporoča se tudi v primerih, ko sedite daleč stran od vira zvoka, ki ga želite slišati (predavalnica, prireditev…).

Kako preklopim na telefonsko tuljavico v svojem slušnem aparatu?

Večina slušnih aparatov ima t.i. “T” gumb, ki vam omogoča možnost izbire sprejema signala preko krožnega sistema ali mikrofona v slušnem aparatu. Z aktiviranjem telefonske tuljavice izklopite mikrofon, tako prihajajo zvočni signali le iz sistema indukcijske zanke.

V nekatereih situacijah bi bilo uporabno, da bi sprejemali signale tako preko sistema indukcijske zanke kot tudi preko mikrofona – približno tako kot da želite hkrati slišati televizijski sprejemnik in tudi zakonca. Veliko slušnih aparatov ima tudi to možnost: če preklopite na “MT”, boste imeli hkrati vključen mikrofon in telefonsko tuljavico.

Kje lahko uporabljam sistem telefonske tuljavice?

Telefonsko tuljavico lahko uporabljate povsod, kje je inštaliran sistem indukcijske zanke.

Sistem indukcijske zanke je v tujini zelo popularen in ga lahko najdete v cerkvah, koncertnih dvoranah, na univerzah, na letališčih, v muzejih za vodene oglede… V Sloveniji so s “T” znakom opremljene nekatere cerkve, ena od dvoran v Cankarjevem domu v Ljubljani, Tuš Center v Mariboru…

 

Poiščite spodnji simbol in se vključite v sistem indukcijske zanke:

T Logo

Ali imajo vsi slušni aparati telefonsko tuljavico?

Večina slušnih aparatov ima to opcijo. Zelo majhni slušni aparati pa je običjano nimajo zaradi njihove majhnosti.

Zaupajte profesionalcem!

Slušni akustik vam bo znal najbolje svetovati kateri slušni aparat je najboljši za vas. Povprašajte tudi za možnost telefonske tuljavice, če to za vas pride v poštev.